transhumanism-max-igan-kresimir-misak

На ивици науке – Макс Иган: Трансхуманизам и корпоратизам

Извор: Емисија „Na rubu znanosti“, водитељ Крешимир Мишак

  • Гост емисије:

Макс Иган – Трансхуманизам и корпоратизам

  • Тема:

Глобализација и пост-демократско друштво

Емисија обрађује тему трансхуманизма и корпоратизма, са освртом на нове термине глобализације: пост-индустријско и пост- демократско друштво.

Глобална власт подељена је на три центра моћи: Лондон контролише светске финансије, Вашингтон је задужен за „безбедност“, а Рим (још увек) полаже право на наше душе.

  • Државе су претворене у корпорације, које се налазе у власништву и под принудном управом мултинационалних, наднационалних институција: УН, ММФ, НАТО и СЗО.


Корпоратизам је заједнички систем владавине заснован на блиском удружењу власти, војске и крупног бизниса. Данашњу тријаду корпоратизма на глобалном нивоу чине Вашингтон као војни центар, Лондон као срце крупног капитала и Ватикан у улози власника наших душа. Присуство Папа Фрање седници УН на којој се промовисала „Агенда 2030“ није изненађење ако се зна улога Ватикана у самом зачетку корпоратизма.

Вишевековни напор елите да цео свет стави под своју контролу пролазио је кроз фазе глобалних сукоба, јер ништа не мења свет као светски рат *. Колико је све подређено глобализацији сведочи податак да су државе означене као „осовине зла“ наводног рата против тероризма биле искључиво оне које нису имале централну банку. Централизација државне банке предуслов је увођења земље у дужничко ропство, чиме се доводи у подређени економски положај који омогућава лако даљинско управљања из Лондонске централе.

Теорија приватног власништва пада у воду када схватимо да смо уместо власници – само најамници наше куће, стана, аутомобила и породице. Поносни роб који плаћа држави рекет (порез, таксу) може живети у „својој“ кући и возити „свој“ аутомобил. Оног тренутка када корпоративној држави престану уплате пореза и такси – илузија „приватног власништва“ нестаје заједно са заплењеном имовином.