human-na-ivici-nauke

На ивици науке: Јадранка Половић – У свету вештачке интелигенције

Извор: Na Rubu Znanosti

У свету вештачке интелигенције

  • Водитељ: Крешимир Мишак
  • Гост:

Јадранка Половић

Већина онога што је недавно пронађено у домену научно-фантазијских филмова постало је свакодневно. Пре свега напредна технологија.

Технологија је одувек мењала људско друштво, понекад на боље, понекад на горе, а најчешће и на боље и на горе истовремено, зависно о томе о којем аспекту људског живота је реч.

То није исто с модерним компјутерским технологијама. Али по први пут у историји постоји нови тренд – остављајући технологију да управља економским, ратним и другим друштвеним процесима, а тиме и људима. Од развоја вештачке интелигенције очекује се да ефикасно, рационално и свакако боље од човека управља разним системима, од бојних подморница и бродова до правних или медицинских подручја.

Питање које се све чешће поставља јест – могу ли алгоритми, по нарави лишени било унутрашњег света осећаја и повезаности са живим бићима, управљати људима. Ако се ефикасност, предвидљивост и стабилност система као целине претпоставе хуманости или другим људским особинама, хоћемо ли заиста добити хумани свет у којем ће технологија ослободити човека да развија креативне потенцијале? Или су неки други сценари тамне боје вероватнији?