Na ivici nauke - Duhovno nasledje drevnih civilizacija Balkana

На ивици науке: Духовно наслеђе древних цивилизација Балкана

Извор: Na Rubu Znanosti | YouTube

На ивици науке, гост: Горан Шарић

Духовно наслеђе древних цивилизација Балкана

  • Јесу ли пре Римљана и Грка у јадранском базену постојале заборављене предантичким цивилизације?

Неке групе људи су живеле овде, спомињу се Етрурци, Илири и други, но, како су размишљали и живели, о томе се не зна скоро ништа. Ипак, све више пажње привлаче остаци мегалитских градова и грађевина попут ашерије, Варварије у Хрватској, Медуна у Црној Гори, Даорсона у Херцеговини, древне звјездарнице Кокино у Македонији, Винче или Лепенског вира у Србији.

„Према најновијим открићима, сматра се да је пре неких 10-12,000 година у Ђердапској клисури на Дунаву настала прва цивилизација, коју они зову Лепенски Вир. Та се цивилизација ширила са Дунава на једну страну према Алпима, па и даље према Јадрану, према Црном Мору а на север и до Карпата. Жариште (цивилизације) је било на Дунаву, а чини се да у најстаријим слојевима Словенских (Прасловенских) језика налазимо сећање на неку страшну катастрофу која је погодила ове просторе – да ли је то она прича о Библијском потопу која постоји код разних народа, да ли је то Реј-Питманова теорија о потопу и порасту водостаја Црног Мора, значи налазимо трагове катастрофе након које је цивилизација поново кретала испочетка, и то баш овде, на Дунаву“ – Горан Шарић

Ми на овим просторима најмање знамо о својој прошлости. Један од највећих светских сумеролога Карл Хартман написао је књигу „Загонетка Дунавске цивилизације“, где излаже тезу и аргументе да је најстарија цивилизација настала овде, код нас на Дунаву. Лепенски Вир, односно Винча која се наставља на континуитет Лепенског Вира од 10-12,000 година – Винча нам носи писмо, значи то је појава прве писмености у свету и појава металургије и технологије.

  • Винча доноси свету технологију и писменост, што је наслеђе које се касније раширило широм света.

Када су археолози први пут откопали Винчу, они су сматрали да је то некаква Минојска колонија која је била овде на Дунаву. Међутим, када су дошли резултати датирања тих артефаката видели су да је Винча хиљадама година старија (од Минојске цивилизације), и онда су схватили да није Винча колонија Минојске културе, него су Грчка и Римска цивилизација настале на крхотинама Винче.

„The Friendship between the Jewish and Serbian people goes back to thousands of years, to the time of the Roman Republic“ – Israel PM Netanyahu, Dec 2014

Уз многе друге налазе, попут најстаријег европског календара нађеног у источној Славонији, из магли времена појављује се слика културе која је насељавала простор јужне Европе у периоду које се протеже девет хиљада година уназад. Каква је била њихова историјска судбина? Шта нам о њима говоре разне дисциплине, од лингвистике, генетике, музикологије, антроплогије? Како је из историје ишчезнуо тај народ против којег су Римљани дизали силне војске и који је касније дао 20 римских царева? Је ли ишчезао и јесу ли се збивале сеобе народа половином 1. миленијума или постоји аутохтона култура и људи који имају континуитет све до данас?