hand-AI-Elon-Musk

Човечанство на прагу катастрофе – проблеме ће бити тешко решити

Извор: Факти

Илон Маск: Човечанство је на прагу катастрофе, стижу проблеми које ће бити тешко решити

УВЕРЕН ДА ЋЕ ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА УСКОРО ЗАМЕНИТИ БЕЗМАЛО СВЕ ЉУДСКЕ ПРОФЕСИЈЕ

  • „Људска раса се креће ка свом краху, али мало ко то примећује или се брине због тога. Повећање броја људи на Земљи се убрзава, а то ће довести до краха“
  • По његовој процени, решење ће бити у увођењу „безусловног базног прихода“, односно – редовних новчаних исплата сваком члану друштва, независно од тога да ли нешто ради или не ради. Ипак упозорава: „Та мера у себи крије другу опасност. Отвориће се за многе људе проблем – смисла живота. Мораће да се решава проблем масовног осећања људи да су непотребни. А то је проблем који ће бити тешко решити“

ОСНИВАЧ америчких компанија SpaceX и Tesla – Илон Маск – изјавио је да се човечанство налази на – прагу катастрофе!

Ни мање, ни више.

Свој катастрофизам је образложио овако:

          „Људска раса се креће ка свом краху, али мало ко то примећује или се брине због тога. Повећање броја људи на Земљи се убрзава, а то ће довести до краха“.

Маск је ово написао на свом Twitter-налогу, реагујући на чланак Фреда Пирса у научно-популарном часопису New Scientist, објављен под насловом „The world in 2076: The population bomb has imploded“.

У питању је чланак из новембра 2016-те о главним проблемима које планета има са становништвом које на њој живи: са брзим старењем популације и све ограниченијим прехрамбеним ресурсима.

Пирс – као и Маск – упозорава да човечанство чека производња недовољна за преживљавање постојећег, а поготово увећаног, становништва, заједно са убрзаним старењем.

Међутим, Пирс не искључује сасвим могућност да ће – захваљујући развоју медицине и подизању нивоа живота фактички на целој планети – „стари људи моћи да постану нови млади“.

Маск је и раније говорио о својим страховањима за будућност човечанства. Само, то је било поводом долазеће свеопште роботизације.

Он је прилично сумњичав да ће људи бити у стању да постоје „у симбиози са напредном вештачком интелигенцијом“.

По његовој процени, вештачка интелигенција ће „заменити практично све професије“, а неуронске мреже ће у блиској будућности „боље од човека обављати чак и креативне послове.

Он је уверен да човечанство од великих проблема може спасити само увођење „безусловног базног прихода“, односно – редовних новчаних исплата сваком члану друштва, независно од тога да ли нешто ради или не ради.

Овим поводом је упозорио: „Ова мера у себи крије другу опасност. Отвориће се за многе људе проблем – смисла живота. Многи себе не виде изван свог посла, а наметаће се питања типа: ако нисам потребан, ако мој рад никоме није потребан

  • – шта даље? У чему је смисао?

Мораће да се решава проблем масовног осећања људи да су непотребни. А то је проблем који ће бити тешко решити“.