paper-dejvid-ajk-efekat-stada

Дејвид Ајк – Ефекат стада

Извор: Дејвид Ајк

Већина људи није у стању прихватити да неколико људи успева манипулисати милијардама живота, делујући кроз све институције и у свим земљама.

  • Ја то разумем; међутим, једном када имате пирамиде и знате на који начин условити умове и стварност становништва, то постаје релативно једноставно.
  • Када неколицина људи жели надзирати и управљати мноштвом човечанства, на лицу места морају постојати одређене структуре.
  • Оне су увек исте, било да покушавате манипулисати особом, породицом, племеном, градом, земљом, континентом или планетом.

Дејвид Ајк – Ефекат стада

Најприје морате наметнути ‘правила’, шта се сматра исправним, а шта погрешним, шта је могуће, а шта немогуће, шта је здраво, а шта болесно, шта је добро, а шта лоше.

Већина ће људи беспоговорно поштовати та ‘правила’ због “ме-ее, ме-ее менталитета” стада које у колективном људском уму превладава барем последњих хиљаду година.

Као друго, малобројнима који оспоравају ваша наметнута ‘правила’, живот морате учинити крајње неугодним. ‘Правила’ или ‘концензусна стварност’ преко су потребан елемент наше контроле.

Најделотворнији начин да се осигура покоравање тим правилима јесте загорчати живот онима који се разликују. Појединце који износе другачије погледе, верзије ‘истине’, стилове живота, држите подаље као црне овце у људском стаду.

Већ сте условили стадо да прихвати ваша правила као властиту стварност, па оно својом осорношћу и незнањем исмијава или осуђује оне с различитим стилом живота.

Тиме се на црну овцу ствара притисак да се покори, што уједно служи за упозорење другим појединцима у стаду који такође размишљају о одвајању или оспоравању превладавајуће стварности.

Као што сам раније истакао, тај страх да будемо различити, као и исказивање мишљења која побијају ‘правила’, надмоћан је страх од онога што ће други људи мислити о нама.

У ствари, реч је о страху од тога шта ће овце које нас окружују рећи и учинити уколико покушамо напустити стадо и преиспитати његове условљене претпоставке. Такав менталитет значи да масе саме над собом спроводе ред и поредак, држећи једни друге на линији.

Овца остатку стада постаје овчарски пас. Није то ништа друго него психолошки фашизам – Полиција мисли са својим агентима у сваком дому, свуда. Постоје агенти који су до те мере условљени да углавном немају појма да су неплаћени контролори умова.

Говоре ми: ‘Само радим оно што је најбоље за моју децу’. Не, него оно за што си програмиран да верујеш да је најбоље за њих, као што је програмирано и уверење да само ти знаш што је најбоље. Све је то део ‘подели па владај’ стратегије, пресудне када неколицина наџире мноштво.

Свако игра улогу у менталном, емоционалном и физичком затвору свих других. Контролори само морају одредити ‘правила’ и повући прави конопац у право време како би њихове људске марионете плесале у одговарајућем ритму.

Постижу то прописивањем онога што ће се подучавати у систему који смело називамо ‘образовањем’, те наџирањем онога што пролази под ‘вести’ у медијима у власништву Илумината.

На тај начин, немислећем стаду које не поставља никаква питања, могу прописивати што би требало мислити о самом себи, другим људима, животу, историји и актуелним збивањима.

Једном када дефинишете ‘правила’ нема више потребе да контролишете сваког појединог новинара или репортера или владиног службеника. Медији и институције преузимају своју ‘истину’ из тих истих ‘правила’ и службених бележака, рефлексивно исмејавајући и осуђујући свакога ко нуди другачије виђење стварности.

  • Ово што следи изврсна је симболична прича, тачније истинит експеримент о начину на који ‘норме’ постају прихваћене без питања, па чак и без знања о томе одакле потичу.

Експериментатори су пет мајмуна ставили у кавез. Унутар кавеза обесили су банане за конопац и под њих ставили мердевине. Ускоро ће неки од мајмуна доћи до мердевина и почети да се пење према бананама.

Чим је један почео да се пење уз мердевине, свих пет мајмуна су аутоматски били попрскани хладном водом. Након неког времена, покушали су неки други мајмуни, уз исти резултат – сви мајмуни су одмах били попрскани хладном водом.

Ускоро, када би неки мајмун покушао да се попне на мердевине, други мајмуни су га на груб начин уз батине спречавали у томе.

У наставку експеримента искључили су прскалице и у кавез уместо једног од мајмуна увели новог. Нови мајмун је видео банане и покушао се попети преко мердевина до њих.

На његово изненађење и ужас, напали су га сви други мајмуни. Након још којег покушаја и напада, знао је да ће га, покуша ли се попети на мердевине, други мајмуни напасти и пребити.

Након тога, уклонили су још једног од изворних пет мајмуна и заменили га новим. Придошлица је кренуо према мердевинама и би брутално нападнут.

Претходни новајлија је ентузијастично учествовао у кажњавању! Исто тако, заменише и трећег изворног мајмуна новим, затим четвртог, на крају петог.

Сваки пут када је најновији мајмун кренуо уз мердевине, нападнут је од стране других мајмуна. Сада, већина мајмуна који туку немају појма зашто им није допуштено да се попну мердевинама или зашто учествују у ударању најновијег мајмуна.

Након што су заменили све изворне мајмуне, и ниједан од преосталих мајмуна никада није био попрскан хладном водом – упркос томе, ниједан мајмун никада се више није приближио мердевинама како би покушао узети банане.

  • Зашто не смеју?

Јер колико они знају, одувек је био такав обичај и овде се то тако ради…