security-lulz-pixabay

Шта је то „Лулз“ кроз практичне примере

Година: 7.527. Месец: Трешњар

Овај текст је посвећен легијама Анонимних – свима који су маску носили, онима који је још увек носе, као и онима који ће је носити у будућности

Аутор: Периша Рељић

Шта је то „Лулз“ кроз практичне примере

  • Као што видљиви део Web-a има свој пандан у много већем делу глобалне мреже под називом Deep Web, тако и бенигни LOL своју малигну и прилично мрачнију страну домаћој јавности (још увек НЕ) знану као „Лулз“.

„Лулз“ (енг: Lulz) се почетком овог века појавио и у Оксфордском речнику енглеског, означавајући забаву, подсмех или неслану шалу – наравно, углавном на туђ рачун. Ауторка Габријела Колман је у својој књизи о Анонимнима „Хакер, Трол, Узбуњивач, Шпијун“ отишла много даље у истраживању и посветила читаво поглавље „Лулз“-у.

Безимене легије скривене испод маске Гаја Фокса (Guy Fawkes) – кога неки посрбљено називају и „Геј Факер“, своју транзицију од доконог троловања у глобални активистички покрет су започеле нападом на Фокс Њуз и Сајентолошку цркву.

Покрет саморођениx – нешто из досаде, нешто „из форе“, Анонимни су управо тим нападима патентирали морбидну, сурову и прилично неукусну страну црног хумора. Троловање по интернету, често уз потпуно измишљене оптужбе, заједно са поручивањем великих количина пица и елитних проститутки на адресу (неретко и кућну) истакнутих сајентологa дало је много већег ефекта од до тада уобичајених DDOS напада.

Комбиновањем „помало“ кривичних дела (хаковање и DDOS напади) са YouTube клиповима и троловањем је уз додатак „Лулз“-а довело до тога да су Анонимни у Америци од стране NSA још 2012-е стављени у ранг стратешких претњи по САД. Нешто из добрих разлога – као што је била кампања „Освета за Асанжа„, нешто из чистог зезања, безимени ликови под маском Гаја Фокса већ годинама „метастазирају“ по свету.

„Лулз“ који је постао заштитни знак скоро као маска Гаја Фокса кроз практичне примере изгледа отприлике овако: саобраћајна несрећа, возач са mini moris се залети у колону деце која шетају – шта ћете урадити ? Изјавити саучешће породици ? Написати срцепарајући текст и шеровати га преко друштвених мрежа ради скупљања лајкова ?

  • У „Лулз“ свету коментар изгледа овако:

„Мала кола – мала су и деца“

Атентат на председника владе Ђинђића је био савршена прилика за „црњак“ са питањем зашто су тадашњег премијера гађали у срце – да су га гађали у главу „можда би га погодили, а можда и не би“. Покојни Ђинђић, је иначе био познат по томе што је стално мрдао главом док прича, па је хитац у срце био логичнији избор – погоднији чак и за „Лулз“.

Када је амерички хактивиста и истраживачки новинар Barrett Brown због наводног хаковања STRATFOR-a (војно-индустријски комплекс) „попио“ 5 година затвора, његов коментар медијима је био:

„Добио сам прилику да наредних пет година истражујем затворско-индсутријски комплекс“

„Лулз“ није само неукусан, понекад арогантан или увредљив „црњак“ (црни хумор), неретко и на сопствени рачун – чак и онда када је то најтеже. „Лулз“ је начин живота.

Lulz - it's a way of Life, bb

You call it „Privacy“ ?

We call it FREEDOM


Референце:
Гагријела Колман „Хакер, Трол, Узбуњивач, Шпијун“
https://en.oxforddictionaries.com/definition/lulz
https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%93%D0%B0%D1%98_%D0%A4%D0%BE%D0%BA%D1%81
https://www.wired.com/2015/01/barrett-brown-sentenced-5-years-prison-connection-stratfor-hack/
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%84%D0%BE%D1%80
http://www.azquotes.com/author/58772-Barrett_Brown


anonymous zero day